Sint-Maarteninstituut
Technisch Instituut Sint-Maarten

Scholengroep Sint-Maarten

In de geest van Sint-Maarten

Honderd dagen nog voor onze zesdejaars

Onder deskundige leiding van MC Filip De Boeck, fuifkonijn Philip Bogaert und Tiroler Marc Verdoodt werd de "100-dagen-dag" professioneel ingefuifd.

Isotopolis bezocht door de wetenschappers uit de 5es hum

Radioactief afval heeft vijf jaar na Fukushima geen geheimen meer voor onze toekomstige wetenschappers. Bart Van Isterdael zorgde voor de fotoreportage.

Pimp mee je groene speelplaats

Beste leerlingen en leerkrachten, De speelplaatsen op SMI 1 zien er wat saai uit en bestaan hoofdzakelijk uit stenen en beton. Willen jullie daar iets aan doen dan is het nu het moment ! Onze school wil meedoen aan de wedstrijd " pimp je speelplaats", maar we hebben hiervoor jullie hulp nodig. Haal uit je emailbox op smartschool de enquête op , vul ze in en stuur deze door naar caroline.decraecker@smi-aalst.be. Vragen, suggesties en/of ontwerpen zijn welkom bij de klassenvertegenwoordigers van de leerlingenraad of leerlingenparlement. Wij hopen dat jullie massaal meegaan in ons " vergroeningsproject " om de speelplaatsen aangenamer te maken. Leerlingenraden , leerlingenparlement en groenteam.

Beste leerlingen en leerkrachten, De speelplaatsen op SMI 1 zien er wat saai uit en bestaan hoofdzakelijk uit stenen en beton. Willen jullie daar iets aan doen dan is het nu het moment ! Onze school wil meedoen aan de wedstrijd " pimp je speelplaats", maar we hebben hiervoor jullie hulp nodig. Haal uit je emailbox op smartschool de enquête op , vul ze in en stuur deze door naar caroline.decraecker@smi-aalst.be. Vragen, suggesties en/of ontwerpen zijn welkom bij de klassenvertegenwoordigers van de leerlingenraad of leerlingenparlement. Wij hopen dat jullie massaal meegaan in ons " vergroeningsproject " om de speelplaatsen aangenamer te maken. Leerlingenraden , leerlingenparlement en groenteam.

Op excursie naar het exotische Mere

Voor aardrijkskunde trokken de eerstejaars op onderzoek naar de Gotegem en omstreken. Na al het opletten en ontdekken werden ze dan verwend met chocomelk en ander lekkers.

Music maestro!

Vrijdag 11 december werd de examenreeks voor de eerste graad afgesloten met een muziekquiz. Die werd voorafgegaan door een heuse pizzaslag. De massale opkomst bewees dat het een schot in de roos was. Amusement was het sleutelwoord voor deze namiddag!

Westhoek bezocht door 5es TIS

Op dinsdag 10 november, de dag voor Wapenstilstand, gingen de leerlingen van het vijfde jaar op studie-uitstap naar de Westhoek. Op het programma stond een bezoek aan de klassieke herdenkingsplaatsen: Tynecot, de Menenpoort, Bayernwald, Pool of Peace en Langemark. Verder werd er een uitgebreid bezoek gebracht aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke.

Hij komt, hij komt ...

Omdat we onze schoolnaam alle eer moeten aandoen, kwam op 10 november Sint-Maarten langs op het Sint-Maarnteninstituut. De oude man had uiteraard wat lekkers mee voor de brave kindjes ...

Antwerpen, barok, renaissance en de vierdes hum

Met een lekkere herfstzon genoten de vierdes van hun ontdekkingsreis naar barok en renaissance in dé havenstad van Vlaanderen. Na de wandeltocht en de kathedraal, een zoektocht in het mas en dan weer ecologisch verantwoord naar huis ... met de trein.

Onthaal en PR verzorgen onthaal op wijnbeurs MEGAVINO

Ook dit jaar werden we gevraagd om met de leerlingen van Onthaal en PR het onthaal te verzorgen op MEGAVINO, ‘de grootste internationale wijnbeurs van de Benelux’. Deze vond plaats in paleis 1 van Brussels Expo en ging door van vrijdag 23 tot en met maandag 26 oktober 2015. Dhr. Alain Bloeykens, bekend wijnjournalist en organisator van dit vierdaags gebeuren, stelde dit jaar opnieuw zijn vertrouwen in onze leerlingen van Onthaal en PR. Het is voor ons allen een zeer waardevol gebeuren dat perfect past binnen de richting OPR. In verschillende vakken werd deze opdracht voorbereid en er gingen elke dag leerkrachten mee om te begeleiden.

Zuiddag laat leerlingen los in het échte leven

Op 22 oktober 2015 namen ruim 140 leerlingen uit het zesde jaar Technisch Instituut Sint-Maarten en het Sint-Maarten Instituut deel aan zuiddag. Langs deze weg zamelden zij geld in voor de cacaoboeren in Nicaragua.

Sint-Maartenhappening very happy

Onder een droge herfstzon renden alle leerlingen opnieuw het terrein op de Osbroek op en af. De traditionele voetbalmatchen tussen jongens, meisjes en leerkrachten TIS - SMI, werden beslist in het voordeel van het SMI. Wie klaar was met de cross kon zich inlichten over acties van de NGO's voor derde en vierde wereld. Wie daarna nog zin had in fysieke inspanningen kon zich bekwamen in enkele volksspelen zoals zakkenlopen. Voor een sfeerbeeld bezoek onze foto-albums.

Bezinning 6WWb in Affligem

Niet dat ze elkaar nog moeten leren kennen, maar een dagje reflecteren over wat de toekomst brengen zal. De bezinning van de zesdes een mooie afronder van zes jaar leefsleutelen.

Scholierenparlement Aalsterse scholen - Kras in actie

Met een tweede vergadering is het scholierenparlement van de Aalsterse scholen nu echt van start gegaan. "Onze Sergio (6MWE)" liet duidelijk van zich horen, samen met zijn twee andere volksvertegenwoordigers, Yoni(6EWI) en Tibo(6MWE) trokken ze van leer in een geanimeerd debat rond werk voor en investeren in de derde wereld.

Turkse moskee ontvangt 3es SMI

De moskee van de Binnenstraat werd bezocht door de leerlingen van de 3es. In gastvrije moskee werden ze ingeleid in de moslimcultuur, het bezoek werd afgesloten met een lekker glaasje gastvrije appelthee.

Filmforum SMI-TIS gaat internationaal

Een Belgische kaskraker ingeleid door de regisseur zelf! Is dit het Gentse filmfestival? Neen, SMI-TIS filmforum nieuwe stijl, dankzij de begeesterde werkgroep film op school kwam regisseur El Arbi zelf zijn film Image inleiden. De "slimste mens ter wereld" nam zelf de tijd voor enkele "selfies" met onze enhousiaste leerlingen. Top-film-moment op onze school.

Vierdes SMI oefenen kunstgeschiedenis in Aalsterse binnenstad

Om hun eindtermen lokale kunstgeschiedenis te halen trokken de vierdes SMI al tekenend door het centrum van Aalst, op zoek naar gebouwen van de 15e tot de 19e eeuw.

De eerstejaars op onderzoek

De eerstejaars trokken voor geschiedenis en natuurwetenschappen op onderzoek naar Goyet en Mozet. In Goyet werd onder begeleiding bekeken hoe de neanderthalers leefden. In Mozet deden ze een uitgebreide biotoopstudie waarbij proper blijven niet meteen een vereiste was.

5es TIS op driedaagse in de Ardennen (HANa en BHI)

De leerlingen van 5 handel a en 5 informatica beheer vertrokken op 5 oktober 2015 voor drie dagen naar de Ardennen. Via allerlei activiteiten leren ze elkaar beter kennen.

De tweedejaars op ontdekking in de sportwereld

Het weer was ons gunstig gezind op vrijdag 2 oktober. Onder een zonnige hemel maakten de tweedejaars kennis met een heleboel sporten die normaal niet op het programma staan. Van yoga tot hiphop tot parcours tot ... Voor elk wat wils!

B2B met 5es hum en tis naar de échte Ardennen

Op drie dagen elkaar leren kennen, op 120 km van huis, na 14 km te voet door een bergvallei, met rugzak, slapen in een oud molenhuis op 500 meter hoogte. Wat een opgave, om nog te zwijgen over de gietende regen. En toch lukte ook dit jaar het opzet, de start van de derde graad zullen de deelnemers niet snel vergeten. Bekijk de verschillende foto-albums.

Ontmoetingsdag derdes onder nazomerzon

Onder een stralende nazomerzon trokken de derdes naar Oordegem. Niet alleen om te sporten en gekke spelletjes uit te proberen, maar vooral om elkaar beter te leren kennen in de nieuwe klasgroepen.

Sportdag 5es hum in Puyenbroek

Nieuwe sporten aanleren met als toppers schermen en golfen. De klastitularissen en leerlingen van de vijfdes gingen sportief hun eerste week in.

Sportdag 4es hum hoog in Hekelgem

In de bossen van Hekelgem probeerden de vierdes hun grenzen te verleggen op de klimmuur, de klimbalken, de klimbruggen, de deadride, ... Voor wie graag foto's bekijkt: er staan drie albums voor u klaar.

Sportdag 6es hum - avontuur aan de Gavers

Eerst een indrukwekkende fietstocht naar Geraardsbergen en daarna zich toeleggen op rugby, kubben, kanovaren... Zo genoten de zesdes van hun laatste sportdag.

Nieuw schooljaar, nieuwe klassen, nieuwe vrienden ...

Na de stress van de eerste schooldag op een nieuwe, grote school konden de eerstejaars elkaar wat beter leren kennen op de ontmoetingsdag. In en rond de school werd de basis voor een goede klassfeer gelegd.

Let’s fluo!!

Dit jaar verliep de afsluiter van de eerste graad in het thema 'fluo'. Binnen dit thema kregen ze naast lekker vlees van de barbecue ook allerlei spelletjes en een heuse fuif op hun bord. Alle examenstress werd weggespeeld, gegeten en gedanst. Zo werd de vakantie al een beetje ingezet.

Beat the teachers FINAL DAY: stand lln.-lkr. 4 - 5

Stand na dag 4 en tevens de eindstand van BEAT THE TEACHERS 2: LLN 4 - LKN 5. Dankzij een forfait van de leerkrachten en een spannende volleybalmatch kwamen de leerlingen toch nog bijna voorbij de leerkrachten. Maar helaas, misschien lukt het hen volgend jaar?

Beat the teachers DAY THREE: stand lln.-lkr.  1 - 5

Met een basketbalmatch en een "kubben"-wedstrijd trokken de leerkrachten de punten opnieuw naar zich toe.

Beat the teachers DAY TWO: stand lln.-lkr.  1 - 3

Ondanks een natte start, gingen de leerkrachten en leerlingen toch in de clinch. Dankzij de inzet van de oude glorie van het TIS-voetbal, Karel Coppens, wonnen de leerkrachten "muurken stamp". Daarna wonnen de leerkrachten dankzij de zitvlakken van de heren Coppens en Lacroix een indrukwekkende en spannende "stoelendans". Gaan de leerlingen aanstaande donderdag deze achterstand nog kunnen goedmaken?

2es SMI beoefenen wiskunde langs de Dender

Met de fiets naar Gijzegem en daar en onderweg aardrijkskunde-LO-wiskunde oefenen, een vermoeiende dagtaak.

Beat the teachers DAY ONE: stand lln.-lkr.  1 - 1

Vandaag wonnen de leerkrachten van de leerlingen bij het touwtrekken, de voetbalmatch werd echter met 5-1 gewonnen door de leerlingen. Ondertussen konden de talrijke toeschouwers genieten van een ijsje. De leerlingenraad van de tweede graad nodigt bij deze ook allen uit op de volgende drie spelmiddagen.

Tijd om eventjes na te denken over het jaar

Op de laatste leefsleuteldag van dit schooljaar zochten de leerlingen van het eerste jaar naar de juiste manier van communiceren (met elkaar, met leerkrachten, met ouders, met onbekenden ...) en dit zowel online als offline. Ook werd er even nagedacht of het eerste jaar nu al geweest was wat ze er van verwachtten. Om de hersenen ook af en toe wat rust te gunnen, werd dit alles doorspekt met spelletjes waarbij ze zich helemaal konden uitleven. Het werd een leerrijke maar ook zeer plezierige dag!

Gent bezocht door derdes

De derdes bezochten de binnenstad van Gent, ze speelden zelf voor gids. Daarbij maakten ze gebruik van de info verzameld tijdens de lessen geschiedenis. De leerkrachten Nederlands beoordeelden ter plaatse de gidsen in spe.

Boulogne-sur-mer, nieuwe bestemming 6es SMI

Met de combinatie Frans-aardrijkskunde bezochten de 6es SMI voor hun laatste studiereis de Franse kapen voorbij Calais en oefenden daarna hun schoolfrans in de praktijk in de havenstad Boulogne-sur-mer.

Aachen, eerste Duitse stad voor vele vijfdes

De vijfdes maakten kennis met  het Duitse Aachen en konden zo hun schoolduits eens uittesten in de praktijk.

Waterloo en Mons voor 4es SMI

Op bezoek op het 200-jarige slagveld van Waterloo werd de leerstof van geschiedenis mooi afgesloten door de 4es SMI. Daarna was het testen van het schoolfrans in de culturele hoofdstad van Europa, Mons. Ook werd er in Bergen geoefend op oriëntering, want i.p.v. braaf de leraar te volgen moesten de leerlingen zélf op zoek naar antwoorden (in het Frans) doorheen de hele binnenstad.

Nieuwe sporten en spelletjes voor de eerstejaars

De weergoden waren ons iets beter gezind dan vooraf gevreesd en dus vertrokken de eerstejaars samen met de vijfde en zesde leerjaren op een uitdagende sportdag. Een deel daarvan vond plaats in en rond de school waar de leerlingen allerlei niet zo alledaagse sporten uitprobeerden (zwerkbal, acrogym, yoga, extreme basketball ...). Een tweede locatie was het voetbalplein van Eendracht Aalst en dat sprak behoorlijk tot de verbeelding. Hier werden verschillende spelletjes gespeeld in de vorm van een klassencompetitie. Een zeer geslaagde dag!

Talent te over op Nachtlawaai 2015

Naar jaarlijkse gewoonte boksten de artistieke talenten uit de eerste graad een editie van Nachtlawaai in elkaar. Op zaterdag 25 april werd het auditorium van onze school 2 gevuld met vrienden en familie van de artiesten. Zij konden genieten van een programma vol dans, zang en poëzie, aan elkaar gepraat door de 4 bevallige presentatoren. Slotsom was dat iedereen met een glimlach naar huis ging.

Sporten met de zon als toeschouwer

Onder een stralende zon mochten de leerlingen van het tweede jaar kennismaken met sporten die buiten het LO-pakket vallen. Zo werd er ondermeer geproefd van beachhandbal, frisbee, yoga, smashbal, mini-tennis ... En of dat naar meer smaakte!

Canterbury eerste Engelse stad voor vele TIS-sers

Italia door 6es TIS

Met een hoogcultureel programma, van Pompeï tot Rome, sloten de zesdejaars TIS hun middelbare studies af. Dankzij het weer en de avondanimatie werd het ook dit jaar een topreis.

Griekenland met de zesdes SMI in de paasvakantie


De middelbare studies afsluiten met een denderende reis naar Griekenland of Spanje. Traditiegetrouw was dit jaar Griekenland aan de beurt, zowel de top-sites stonden op het programma als de eilanden. En kijk er de foto's maar op na: niet de lente maar de zomer verwelkomde onze leerlingen op de Griekse eilanden.

Londen met de 3es in de paasvakantie

Deze vierdaagse trip bracht de leerlingen van de derdes bij alle "highlights" van Londen.

Peter-meterproject viert Pasen in sporthal

Het peter-meterproject, waarbij leerlingen van de 5es zich bekommeren om leerlingen van 2es, ging normaal de laatste vrijdag voor de paasvakantie naar het park. Helaas zat het weer tegen, maar dankzij onze uitgebreide sportinfrastructuur konden de spelletjes met leerlingen van 2es én 5es toch gewoon doorgaan. De leerlingen van de vijfdes hadden er geen probleem mee om zichzelf drie jaar terug in de tijd te flitsen, en dat allen zich amuseerden bij deze teambuilding blijkt duidelijk uit de foto's.

Quiz leerlingenraad sluit examenweek mooi af!

Met een quiz een examenweek afsluiten? De leerlingen van 4es en 3es zagen dit zeker zitten! Een quiz gemaakt door en voor leerlingen! De gelukkige winnaars die u kan ontdekken op de foto's gingen vrijdagavond elk naar huis met een bon voor een leuk avondje in de cinema.

Shani wint prijs Auschwitzstichting

Voor de tweede maal in 3 jaar tijd behaalt een leerling uit het Sint-Maarteninstituut de eerste prijs in de wedstrijd van de Auschwitzstichting. Shani De Schepper uit 6 Moderne Talen Wetenschappen behaalde de hoofdprijs in de categorie ‘tekening-schilderij’. De opgave van dit jaar luidde “Vluchtten kan niet meer?!”. De prijs bestaat zoals gewoonlijk uit een 5-daagse studiereis naar Auschwitz.

Shani maakte als verwerking van de studiereis naar Breendonk en de Dossinkazerne in Mechelen en de geschiedenislessen over de mensenrechten een pentekening in de vorm van een doodskop waarin een doolhof verwerkt is met talrijke verwijzingen naar de Holocaust. Met slechts een kleine overdrijving zou ik zeggen dat het doet denken aan de danteske taferelen van Jeroen Bosch of de overvolle doeken van Pieter Breughel, maar dan in zwart-wit. Wouter Van Der Spiegel.

Aprés SMI&TIS groot feest voor de jonge oud-leerlingen

Vrijdagavond de dertiende maart Aprés SMI&TIS, stond er op facebook. Voor de rest maakten de heren Heymans en Bogaert geen reclame voor hun jonge oud-leerlingenfuif. In de zaal Cinema op de Hopmarkt was het dus toch een beetje bang afwachten of onze jonge oud-leerlingen gingen opdagen. Maar geen probleem vanaf 10u30 stroomden de iets oudere, dikkere, knappere, slankere, slimmere versies van onze oud-leerlingen binnen. In totaal 500 ex-smi/tis-ers maakten er een echte rëunie-avond van. Tevreden en moe trokken de organisatoren om 4 uur de stekker uit, en gingen naar huis met het vaste voornemen om volgend jaar het Aprés-SMI&TIS opnieuw te organiseren.

Opendeurdag Eerste graad SMI & TIS groot succes

Ondanks de eerste lentedag kreeg onze school op onze opendeurdag van de eerste graad veel volk over de vloer. Extra-blikvangers was het museum "Het Klein College en Wereldoorlog I" alsook de WO I-opstellingen van het interactief theaterstuk "19 in 14". Net als de vorige jaren kregen ouders deskundige uitleg van leerkrachten en daarna een even deskundige rondleiding door leerlingen. SMI-2 is uniek in Aalst, want de leerlingen van het eerste jaar zitten om de overgang naar het middelbaar te vergemakkelijken op een aparte speelplaats en aparte gebouwen. Wie er niet bij kon zijn kan altijd nog terecht op onze tweede opendeurdag op zaterdag 9 mei 2015.

Gulle koffiestop/ontbijt voor Broederlijk Delen

Om de campagne van Broederlijk Delen te steunen organiseerde de leerlingenraad een koffiestop/ontbijt op vrijdagmorgen 6 maart. De opbrengst gaat naar het project Peru, voor meer info probeer de site van Broederlijk Delen. De leerlingenraad dankt ook bij deze alle gulle gevers.

SMI-ROCK & BEATS op 28 maart 2014

SINT-MAARTENINSTITUUT LEERLINGENRAAD 3e GRAAD HUMANIORA

SMI-ROCK & BEATS op 28 maart 2014 in COSA NOSTRA, CIRQUE MYSTIC, CASA ROMERO

Dit jaar organiseert de Leerlingenraad van de 3de graad van de Humaniora-afdeling van het Sint-Maarteninstituut voor de 20e keer SMI-ROCK. Voor deze jubileumeditie keren we terug naar de succesformule van eind de jaren '90: een combinatie van een serie optredens met een stevige fuif die we vanaf nu zo heten:SMI-ROCK & BEATS.

Klik op titel of affiche en maak kennis met het programma.

Het muziekfestival, dat plaats vindt op zaterdag 28 maart 2015, heeft in de loop van die 20 jaar een stevige reputatie opgebouwd in het Aalsterse rockwereldje. Omdat we geen enkele muziekstijl willen uitsluiten en vooral omdat we de feesteditie met zoveel mogelijk mensen willen vieren, keren we terug naar het centrum van de Stad Aalst en meer bepaald naar het Rozemarijnstraatje. De rock-optredens zullen doorgaan in de Cosa Nostra terwijl de fuif met alle mogelijke beats zal plaats vinden in de Cirque Mystic. Voor diegenen die het tussendoor wat rustiger willen, staan ook de deuren van de Casa Romero open.

We zitten na 20 jaar nog steeds bij onze hoofdbedoeling: Rock van en voor de Aalsterse jeugd (en meer bepaald leerlingen en oud-leerlingen van het Sint-Maarteninstituut) met achteraf een gezellige fuif waarop naast een top-DJ ook jongeren draaien die nu op de school zitten of oud-leerling zijn.

Het programma ziet er in zijn huidige vorm als volgt uit:

• Tussen 18u30 en 23u treden in Cosa Nostra groepjes van het SMI op. Aangezien het om een jubileumeditie gaat, hebben we ook groepen uitgenodigd die in de afgelopen 20 jaar ooit op ons podium gestaan hebben en nu nog steeds actief zijn. Ze brengen elk een optreden van zo'n 40 minuten met een selectie uit hun eigen repertoire. Het gaat om Handsome Hookers (jonge rockabilly groep), Organised Chaos (brengt eigen werk, heavy metal), Cizin (brengt ook enkel eigen werk: thrash metal) en Royal Flush (brengt vooral eigen rocknummers maar ook enkele covers).

• Om 23u30 treedt als hoofact Black Tolex op. Dit is een Belgische bluesrock band uit Anzegem. Sinds hun eerste EP in 2013 werkte de band zeer hard aan hun carrière waardoor hun songs op Studio Brussel werden gedraaid en ze een akoestische sessie speelden op Life!TV (Telenet) die in België en Nederland werd uitgezonden. In 2014 verzorgden ze het voorprogramma van Beth Hart in de grote zaal van Ancienne Belgique en van Idiots in Het Depot. Ook Nederland ontkomt niet aan de greep van Black Tolex. Hun passage op Weitjerock opteerde eind 2013 in een tour door Nederland die zeer gesmaakt werd. In februari is hun debuutalbum (geproduceerd door Ace Zec) uitgekomen.

• Vanaf 21u gaat de BEATS-FUIF door in Cirque Mystic met volgende dj's: DIBBS, Walter & Pierre, Johnny DC (gekend van Studio Brussel en vaak met Linde Merckpoel als DJ-duo aan het werk) en Malsie & Simon.

Vermelden we verder nog dat de eventuele winst die SMI-ROCK oplevert door de leerlingenraad nuttig besteed wordt. Een paar voorbeelden van investeringen: banken op twee speelplaatsen, twee immense graffiti op speelplaatsen, inrichting van leerlingenraadgang, schilderen van muur (45 meter lang) naast de Sint-Jozefskerk die we nu aankleden met enorme foto's gemaakt door leerlingen of leerkrachten in het kader van jaarlijkse fotowedstrijden rond bepaalde thema's, financiering van mega-nieuwjaarsreceptie voor alle leerlingen en personeelsleden ( = zo'n 1500 personen!) van de school.

We kunnen stellen dat deze manifestatie geen gelijke kent in het Aalsterse: Geen enkel ander muziek- en fuifgebeuren dat gericht is tot een secundair onderwijspubliek en ook bijna uitsluitend door humaniorastudenten georganiseerd wordt, kan immers terugblikken op een 20 jaar lange traditie. Het groot succes van deze organisatie is deels te wijten aan de inzet van de leerlingenraad 3e graad HUMANIORA, deels aan de traditie waarop het gebeuren intussen kan terugblikken, maar ook, en misschien vooral, aan de aandacht die eraan besteed wordt in de pers. In de voorbije jaren werden er inderdaad al vaak artikels voor en na het gebeuren in de Aalsterse pers gepubliceerd en dat verheugt ons ten zeerste. De kosten voor de organisatie van een dergelijk evenement lopen echter hoog op. Daarom is het voor ons belangrijk zo veel mogelijk ruchtbaarheid te kunnen geven aan onze organisatie zodat er zoveel mogelijk geïnteresseerden komen opdagen. Daar kan u ons bij helpen. Zou u deze organisatie willen vermelden in uw krant, tijdschrift of op uw zender? Op vrijdag 13 maart wordt op de speelplaats Studie van het Sint-Maarteninstituut (Indien men de ingang in de Vrijheidstraat neemt, is dit de eerste speelplaats die men tegenkomt aan het einde van de gang) een persvoorstelling gegeven van 12u45 tot 13u15. De T-shirts, affiches en bandjes worden dan voorgesteld door de leerlingen van de organiserende leerlingenraad. We hopen u te mogen verwelkomen op de persvoorstelling en/of SMI-ROCK&BEATS zelf!

Dank bij voorbaat, Guy Backaert, Sergio Ruysseveldt, Dries Roelandt, Mauro de Backer, Wouter De Koninck.

CONTACT:  guy.backaert@telenet.be of Joachim Cardoen 053/78 08 10 of Jan-Alexander Dockers 0473/56 06 12.

5es SMI beleven Aalst in WO1

Met een eigen tentoonstelling, een eigen reenactment, een eigen GPS-spel WO1 herbeleven in Aalst? Velen keken verbaasd, maar het werd toch een voltreffer, allen vonden de dag top, alhoewel het middagmaal in de vochtige koude schuilkelder op SMI-2 voor sommige leerlingen iets té realistisch was. Een dag in een oorlog om niet te vergeten.

Scholierenploeg volleybal meisjes haalt het nipt niet

Woensdag 4 maart 15 "volleybaltornooi stad Aalst": De Scholierenploeg meisjes bestond uiteindelijk uit 3 zesdejaars: Anaïs De Rick, Cato De Backer en Siska De Baere, gelukkig aangevuld door Ines Van Styvendael en Iris Emic uit de 3des. Deze onvolledige ploeg ( 5 spelers ipv 6) behaalde vlot de overwinning tegen 2 ploegen van het Atheneum. De finale tegen het " groot college" was zeer spannend. Klik op de titel en lees verder de reportage van coach HH.

Woensdag 4 maart 15 stond" volleybaltornooi stad Aalst" genoteerd in mijn agenda . Na wat rondvragen bleek de respons op deze activiteit niet bijster groot.Enkel een niet-volledige ploeg scholieren meisjes werd ingeschreven. Dus vertrok ik woensdagmiddag met een klein hartje naar De Faluintjes te Moorsel.De Scholierenploeg meisjes bestond uiteindelijk uit 3 zesdejaars: Anaïs De Rick, Cato De Backer en Siska De Baere, gelukkig aangevuld door Ines Van Styvendael en Iris Emic uit de 3des. Deze onvolledige ploeg ( 5 spelers ipv 6) behaalde vlot de overwinning tegen 2 ploegen van het Atheneum. De finale tegen het " groot college" was zeer spannend. De 2 ploegen waren aan elkaar gewaagd. Door oa. de feilloze passen van Ines en het voetgoochelwerk van Siska kon elke ploeg een set binnen rijven. De beslissende set tot 15 punten werd nipt niet gehaald , maar dat was natuurlijk te wijten aan onze ontbrekende 6de speler!!! Een dikke proficiat aan de 5 volleybalsters voor hun knappe prestaties. Coach van dienst HH.

Parijs bezocht door 4es SMI & TIS

Viermaal trok Kristof Dossche, leerkracht Frans, met de vierdes humaniora al naar Parijs. Tijd voor de Grote Sprong Voorwaarts en daarom nam hij er dit jaar nog eens vijftig leerlingen van de TIS bovenop. De vierdes van TIS en SMI deden de Lichtstad alle eer aan door de toeristische hoogtepunten te bezoeken van de "bateaux mouches" tot de "tour Eiffel". Ook al zat het weer soms tegen toch was dit een mooie afsluiter van een boeiende carnavalvakantie.

18e Nacht van de Valse Katten zet traditie voort

Met een hele reeks van muzikale, humoristische en danskundige hoogstandjes toonden de leerlingen ook dit jaar dat een school meer is dan leren alleen. Het avondvullend programma gaf alle leerlingen van derdes tot zesdes de kans om hun talenten te tonen. De felicitaties van de directie zijn hier zeker op hun plaats. Bekijk de foto's voor een sfeerbeeld.

In de huid van Asterix, Obelix, Caesar en Cleopatra

De tweedejaars trokken in het kader van de lessen geschiedenis naar Velzeke. De dag bestond uit twee grote delen. Het eerste deel was een rondleiding in het Gallo-Romeinse museum. Deel twee was een kledijproject waarbij de leerlingen de kledij van toen mochten aantrekken. Uiteraard zorgde het tweede deel voor iets meer hilariteit dan het eerste maar interessant was het zeker allebei!

55e interscholentornooi basketbal voor jongens 14 januari 2015

De scholieren pakten het brons op het 55e basketbaltoernooi interscholen in de sporthal Faluintjes. Onze miniemen deden nog beter en werden eerstes! Klik op de titel en lees het gedetailleerde sportverslag van de journalisten Dirk Verschaeve en Jochen Claus. Proficiat aan alle deelnemers.

SCHOLIEREN SMI-TIS PAKKEN BRONS OP HET 55STE INTERSCHOLENTORNOOI BASKETBAL VOOR JONGENS. Zoals het de laatste tijd, spijtig genoeg, wel meer gebeurt, moesten we de eerste wedstrijd tegen het KAA1 aanvangen met slechts 4 spelers. Jonathan Muzemba Kipulu moest of verkoos eerst naar de bibliotheek van Aalst te gaan vooraleer de trip naar de sporthal “ DE FALUINTJES “ in Moorsel te maken. Op het moment dat we eindelijk met 5 spelers op het terrein stonden, stond er al 0 – 10 op het scorebord. Nog een paar keren zijn we terug gekomen tot op 2 punten maar uiteindelijk werd het 40 – 54. De tweede schiftingswedstrijd tegen DVM hum was een makkie en werd spelenderwijs 69 – 25. De wedstrijd voor de derde plaats tegen KAA2, waarvoor ondertussen een zesde SMI-TIS speler was opgedoken ( met dank aan Maxime De Meyer ) werd opnieuw zeer gemakkelijk gewonnen met 54 – 21. Spelers SMI-TIS: Tibo Sergeant, Cedric Platteau, Phil Segers, Max Nachtegaele, Jonathan Muzemba Kipulu en Maxime De Meyer. Coaching en begeleiding: Yvan Sergeant en Dirk Verschaeve.

55e interscholentornooi basketbal voor jongens - sporthal Faluintjes - 14 januari 2015

Miniemen jongens

SMI - KAA 1 52 - 26

SMI - DVM Hum 69 - 23

Onze Miniemen behaalden de eerste plaats op het 55e stadstornooi basketbal voor jongens! De eerste wedstrijd was tegen het Koninklijk Atheneum. Onze ploeg speelde met veel overgave en snelheid. We kwamen al snel op voorsprong en pakten in de beginfase een mooi aantal punten op onze tegenstander, dit onder impuls van spelverdeler Jelle en een vlot scorende Nipun. Daarna kwam het Atheneum op powerplay terug tot op 6 punten. Toby zorgde er met zijn leiderschap voor dat de ploeg als een hecht blok ging verdedigen en snel counterde. De laatste 10 minuten begonnen onze miniemen aan een echte walk-over. De tweede wedstrijd tegen het DVM werd een demonstratie van echt teamwork. Naast onze sterkhouders Nipun, Jelle en Toby begon Rayan zijn individuele klasse te tonen om zo ook de welverdiende punten te maken. Onze ploeg liet de bal snel rondgaan en iedereen werd in het spel betrokken. Onze jongste spelers, die zich in de eerste match vooral focusten op het verdedigende werk, begonnen ook aanvallend hun punten te scoren. Chiel, Daan en Siebe toonden veel lef en scoorden zo ook hun shots. Een mooie collectieve prestatie is het resultaat! Een dikke proficiat aan de hele ploeg miniemen! Ploeg: Siebe Herregodts (1LATa), Daan Vaeyens (1LATa), Chiel Vandenbogaerde (1MODb), Rayan Saddiki (1MODb), Jelle Flamez (2HANa), Nipun Blindeman (2MODb), Toby Bauwens (2MODd). Coach: Jochen Claus.

Wiskunde Olympiade Ronde 1

De eerste ronde van de wiskunde olympiade trok ondanks de vrije woensdagnamiddag behoorlijk wat leerlingen aan. De uitdaging "wie is de beste wiskundige leerling van Vlaanderen" heeft op onze school nog altijd veel aanhang. En niet alleen onder de leerlingen, zoals uit de foto's blijkt probeerden ook onze jongste leerkrachten wiskunde hun kennis uit.

Romeinse soldaat bezoekt SMI

Voor de leerlingen van de Latijnse klassen van de tweede graad begon het tweede semester met een kennismaking met een Romeinse soldaat. Soldaat Quintus, zo heette hij, vertelde over het dagelijkse leven van een Romeins soldaat, de kledij en de voorwerpen van toen. Terwijl hij spannend vertelde over veldslagen en oorlogsvoering, kleedde hij zich om tot een legioensoldaat. Af en toe gebruikte hij een leerling als model om een helm of de maliënkolder te showen.

Vrijdag 19 december 2014 het afscheid van directrice Christine Hoogewys

Om 11u15 werd de directrice, die van niks wist, op haar bureau op haar laatste werkdag afgehaald met trommelaars. Met een erehaag van leerlingen uit de eerste graad ging het via SMI-1 naar de sporthal op SMI-2. Onderweg kreeg ze dertig rozen, voor de dertig jaren directrice-dienst. In de sporthal werd ze verwelkomd door alle 1400 leerlingen van SMI&TIS. De leerlingenraad had hen een lied aangeleerd en het werd enthousiast meegezongen. Verschillende leerlingen bedankten haar in naam van het aanwezige publiek en ook kreeg directrice Hoogewys een "bedankt-foto-mozaïek" met de foto's van alle leerlingen.
Klik op de titel voor het afscheidslied van de leerlingenraad met de singer-songwriter Andries.

4ECB & 4ECA3 winnen middagvoetbal 2e graad

Met een overtuigende 8 - 2 wonnen de voetballers van 4eca3&4ecb hun finalematch tegen 4eca2. De scheidsrechter P.Dossche feliciteert de deelnemers aan dit toernooi voor hun fair en technisch hoogstaand spel.

Zij wonnen al hun matchen!

Woensdag 19/11 ging in De Faluintjes het badmintontornooi door voor scholieren jongens. Drie koppels waren paraat om de eer van SMI/TIS te verdedigen: Van Gindertalen Tibo, Van Overwaele Dries, Vanhelmont Thomas, Bogaert Kasper, Wellekens Lars en Vander Eecken Andres. Door het grote aantal deelnemers gingen alleen de reekswinnaars naar de volgende ronde. Zo bleven alleen Lars en Andres over. Zij wonnen al hun matchen. Het gekke van dit systeem was echter dat zij de finale moesten spelen tegen een koppel waarvan ze in de voorrondes al eens gewonnen hadden. De finale was dan ook heel spannend . Misschien dat de vermoeidheid een rol speelde , of had de tegenpartij iets meer geluk? Lars en Andres behaalde toch een schitterende zilveren medaille. Proficiat en bedankt voor de inzet van alle deelnemers !!!( HH)

Leefsleutelen maar!

Ondertussen zijn we twee maanden bezig op de nieuwe, grote school. Tijd om elkaar op een andere manier te leren kennen. Binnen het thema zelfvertrouwen vlogen de complimentjes in het rond. Het schaamrood op de wangen kwam dan weer tevoorschijn als het onderwerp 'puberteit' werd aangesneden... Een leerrijke maar toch vooral zeer leuke dag!

Op ontdekking naar Goyet en Mozet voor de eerstejaars

Om geschiedenis nog echter te maken en natuurwetenschappen eens echt in de natuur te beleven, gingen de eerstejaars naar Goyet en Mozet. In Goyet werden ze door de grotten gegidst maar het hoogtepunt was ongetwijfeld toen de gids toonde hoe de mensen vroeger vuur maakten. Blijkbaar is daar meer voor nodig dan de tekenfilms laten uitschijnen ... Deel 2 van de dag vond plaats in Mozet waar de leerlingen een biotoopstudie moesten doen. Een zeer leerrijke dag!

Sint-Maartenhappening loopt, voetbalt, speelt,... voor het Zuiden

Onder dreigende onweerswolken leverden leerlingen en leerkrachten van SMI en TIS de zoveelste sportieve editie af. Er werd opnieuw hardgelopen door alle leeftijden, er was animatie in het skaterspark, de ngo's waren present, floorball werd geïntroduceerd, en de voetbalmatchen tussen SMI en TIS kregen veel belangstelling. Dit jaar overwon bij het voetbaltoernooi het SMI over de hele lijn: de jongensploeg won met 2-0, de SMI-meisjes  met 5-0, de SMI-leerkrachten met 4-0.

De tweedejaars op ontmoetingsdag

Op 11 september was het aan de tweedejaars om elkaar nog wat beter te leren kennen.  Het eerste deel van de dag vond plaats in hun eigen klaslokaal en met hun eigen klastitularis. Daar verliep alles relatief rustig zondanig dat ze nog voldoende energie hadden voor de rest van de dag. Het intensievere gedeelte startte met een wandeltocht naar sportcomplex 'De Ommegang' in Lede. Daar werden allerlei spelletjes gespeeld die de groepsgeest moesten aanwakkeren. (Foto's van 'matjetrek' zijn bijgevoegd.) Na alle spelletjes volgde de wandeling terug naar Aalst. Moe maar voldaan gingen de leerlingen naar huis. En ze zullen goed geslapen hebben ...

Ontmoetingsdag van de eerstejaars

In en rond de stadskern van Aalst leerden de nieuwe eerstejaars hun medeleerlingen een beetje beter kennen. De eerste stenen van een goede klassfeer werden gelegd door allerlei uitdagende opdrachten te voltooien.

Afsluiter eerste graad: WK Brazilië

Om alle examenstress van zich af te schudden, konden de leerlingen van de eerste graad zich helemaal laten gaan op de afsluiter. Dit jaar was het thema – hoe kan het ook anders – WK Brazilië. Na het laatste examens werden ‘The games’ geopend. De leerlingen speelden een hoop spelletjes en konden daarbij jetons verdienen. Wie op het einde het meeste jetons had verzameld, kreeg een prijs. Na deze spelletjes was er een barbecue voorzien om de hongerigen te spijzen. Een heuse fuif sloot de dag in stijl af. Alweer een jaartje gepasseerd.

Beat the Teacher

Een week lang gaan elke middag leerkrachten en leerlingen op diverse wijze in de clinch. Klik op de titel en zie een filmpje met de "hoge hakken - run" van de dames.

Opendeurdag voor 2e en 3e graad groot succes

Na de opendeurdag voor de 1e graad op 16 maart, was op 10 mei de 2e en 3e graad aan de beurt. Zowel leerlingen van SMI als TIS, als leerlingen van buiten de school, grepen de kans aan om na te gaan welke richtingen onze scholen te bieden hebben. 

Sportdag 3es op zoek naar nieuwe groepsactiviteiten

Begin mei trokken de 3es naar Oordegem, om er een hele reeks groepsactiviteiten te beoefenen, op de foto's zie je 3WET aan het werk.


 

 

 


 

Aachen met de vijfdes van het SMI

Met de doelstelling het "school-Duits" uit te testen in een "Deutsche" omgeving, trokken de 5es van het SMI naar Aachen voor een dagje "Deutsch reden".


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

Osbroek biologisch onderzocht door 4es SMI


Gewapend met schopjes, netjes, herkenningskaarten, licht- en andere meters, ... trokken de vierdes naar de moerassen van de Osbroek om hun biologische kennis te toetsen aan de praktijk.


 

Originaliteit troef op de sportdag van de eerstejaars

Op 29 april vertrokken alle eerstejaars op een sportief avontuur samen met het vijfde en zesde leerjaar van onze lagere scholen. De dag was op te delen in twee grote delen. Eén daarvan speelde zich af op verschillende plaatsen binnen de schoolgebouwen. De leerlingen konden proeven van veel sporten waarmee ze daarvoor nog niet in aanraking kwamen: dodgeball, boogschieten, floorball, extreme basket, acrogym … Extraatje dit jaar was de locatie van het tweede deel. Het eerste plein van Eendracht Aalst moest ook geloven aan al het sportieve geweld. Op dat plein werd een estafette gehouden tussen de verschillende klassen. Twee klassen namen het tegen elkaar op bij allerlei originele, sportieve spelletjes en dit alles in thema ‘WK Brazilië 2014’. Op het einde van het verhaal werd gekeken welke klas in totaal het beste scoorde en die ging dan met de felbegeerde beker naar huis. De regen kon de pret niet bederven en het werd een zeer geslaagde sportdag!

Journée découverte à Liège pour les élèves de la quatrième

Leerlingen van de vierdes bezochten Luik in het kader van de lessen Frans. Na een lange treinreis langs de taalgrens, werden de hoogtes en laagtes van de Maasstad bezocht. Vervolgens de "Cathédrale" en voor de Latijnse klassen het Romeinse Archéoforum onder de "Cathédrale". De wetenschapsklassen trokken naar het musée de la Science voor een hele reeks proefjes met o.a. "l'électricité". De economische klassen kregen een franstalige rondleiding in het "Musée de la Vie Wallonne". Waar geen enkele klas aan ontsnapte waren "les exercises oraux", mondelinge oefeningen om de vaardigheden te testen in een echte franstalige omgeving.


 

SMI ROCK n°19

Met Organised Chaos, The Fugitives, Roal Flush en tot slot Eleven-O-Seven, werd de SMI-Rock-traditie voortgezet in het jeugdhuis Terlinden.

Nachtlawaai Frontaal: een schot in de roos

Nachtlawaai 2014 stond in het teken van WO I en werd ‘Nachtlawaai Frontaal’ gedoopt. Zang, dans en poëzie werd allemaal aan elkaar gepraat door de presentatoren. De leerlingen zetten een praktisch foutloze prestatie neer. Het harde werk heeft volgens het publiek zeker een boeiende show opgeleverd. Volgend jaar opnieuw!

6es TIS ontdekken Italië van Napels tot Rome

Napels zien en feesten tot in Rome, onder deskundige leiding van de leerkrachten van het Technisch Instituut Sint-Maarten, bezochten de laatstejaars van TIS alle kunst en natuur tussen de Vesuvius bij Napels, over Montecassino tot het Colloseum van Rome.


 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

Catalunya - dé eindejaarsreis van 6es SMI

Onder de deskundige leiding van de heer Guy Backaert trokken de zesdes van het SMI naar Spanje, in en rond Barcelona werd kunst en cultuur grondig onderzocht.


 

 

 


 

London visited by the “derdes”

Met de paasvakantie brachten de 3es van SMI&TIS vier dagen door in de wereldstad Londen, met een druk én cultureel programma werden de dagen gevuld. In het foto-album enkele voorbeelden van de days & nights in London.


 

Peter-meter-project 2es-5es wordt Paashaasproject

Met de paasvakantie voor de deur werden de peters en meters van de vijfdes opnieuw zeer actief! Ze trokken met hun pete-en metekindjes naar de Osbroekterreinen en stadspark voor een picknick annex spelnamiddag. In de fotoreeks enkele paashaasindrukken.


 

QUIZ is BACK ! De traditie gered door leerlingen 2e graad

Sinds december waren Laure, Sergio, Margarita en Jarno met hulp van leerkracht Dilys Noé elke donderdagmiddag (en de laatste weken bijna elke middag), bezig met het in elkaar knutselen van een leerlingenquiz. Met 15 ingeschreven ploegen (80-tal leerlingen) werd vrijdagavond de examenweek van vierdes en derdes niet afgesloten met duistere activiteiten in duistere stadskroegen, maar in de schoolrefter en met een intellectueel gevecht voor de eeuwige quiz-roem. Bekijk het foto-album en ontdek de winnaars in de categorieën met en zonder leerkracht.

Wetenschappers aan het werk

De wetenschappers van de 6es sloten de partiële examens af met enkele spectaculaire proefjes.

Voor hun onderzoekscompetenties voor wetenschappen moesten de leerlingen in groepjes van twee (of drie) een proef voorbereiden en uitvoeren. Proeven die over langere tijd liepen (bv. rijpen van fruit, rotten van vlees) waren al afgerond, en daarvan moest het verslag nog geschreven, kortere proeven werden vrijdagnamiddag uitgevoerd.


 

30ste interscholentornooi -Aalst voor tafeltennis met SMI-GOUD

Het 30ste interscholentornooi -Aalst voor tafeltennis had plaats in de sporthal van Denderdal te Erembodegem. Gelukkig dat onze school nog miniemen heeft want de enige ingeschreven kadet en scholier stuurden hun kat. De miniemen waren echter met 5 jongens en 2 meisjes vertegenwoordigd. EN we hebben 2 x goud binnengehaald door Silke Vandenberghe uit 2 MOWe en Michiel Baert uit 2 MOWb . Een dikke proficiat! Ook een pluim aan de andere spelers voor hun sportieve inzet: Toby Bauwens, Rodan Abdo, Jonas Permentier, Joshua Camu en Devroe Astrid.


 

Opendeurdag 1e graad SMI-2 GROOT SUCCES!

De opendeurdag van de eerste graad SMI & TIS was een groot succes, veel bezoekers genoten van de deskundige uitleg en van de sympathieke rondleiding door de leerlingen zelf. Enkel het inschrijversteam had minder tijd om te genieten want het had de handen vol met het ijverig inschrijven van de zeer talrijke nieuwe smi-ertjes.


 

Koffie drinken voor het goede doel


De leerlingen van SMI & TIS konden hun vrijdagmorgen starten met een walking ontbijt met koffie en chocomelk, mits een kleine bijdrage voor het goede doel : Broederlijk Delen 2014!

Volleybal leerkrachten halen tweede plaats

Niet alleen de leerlingen van het SMI doen aan schoolcompetitie, ook de leerkrachten staan hun mannetje/vrouwtje.

5es SMI in Vlaamse Velden of erboven

De vijfdes van het SMI keken vanop de IJzertoren uit over de Vlaamse Velden, waarna ze met gids deskundig door de vernieuwde tentoonstelling werden geleid. Ook Bayernwald en Tyne Cot ontbraken niet op het appel.


 

Sportdag 2es zowel indoor als outdoor

Op diverse locaties probeerden de tweedes totaal onbekende schoolsporten uit. Kijk er maar het fotoalbum op na: van hockey over tennis tot judo!


 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

6es SMI trotseren de zeevlam aan Pas de Calais

In de vochtige zeemist trokken de 6es van het SMI op zoek naar aardrijkskundige kennis bij de falaises van Pas-de-Calais.


 

Wiskunde Olympiade gaat van start

Op woensdagnamiddag 15 januari bleven de wiskundig getalenteerden na op school. Doel : zich meten met alle Vlaamse leerlingen op het vlak van wiskunde. Op 12 maart volgt ronde 2 voor hen die op 15 januari de top haalden. Om te zien hoe moeilijk het was kijk je best eens naar het foto-album.

Voor extra info ga je naar de website : https://www.vwo.be/vwo/2013-2014


  

Activiteiten

11/03/2016

Onder deskundige leiding van MC Filip De Boeck, fuifkonijn Philip Bogaert und Tiroler Marc Verdoodt werd de "100-dagen-dag" professioneel ingefuifd.

11/03/2016

Radioactief afval heeft vijf jaar na Fukushima geen geheimen meer voor onze toekomstige wetenschappers. Bart Van Isterdael zorgde voor de fotoreportage.

20/02/2016

Beste leerlingen en leerkrachten, De speelplaatsen op SMI 1 zien er wat saai uit en bestaan hoofdzakelijk uit stenen en beton. Willen jullie daar iets aan doen dan is het nu het moment ! Onze school wil meedoen aan de wedstrijd " pimp je speelplaats", maar we hebben hiervoor jullie hulp nodig. Haal uit je emailbox op smartschool de enquête op , vul ze in en stuur deze…