Afvalpreventie
Onze belangrijkste doelstelling is samen met de kinderen te werken aan een milieuvriendelijke school.
Om een milieuvriendelijke school tot stand te brengen, moet de gehele schoolbevolking zich hiervoor willen en kunnen inzetten. Hierbij speelt op onze school vooral afvalpreventie een grote rol.
Hoe kunnen we afvalpreventie zo concreet mogelijk bereiken?
- Op de hoogste en milieuvriendelijkste trede staat afvalvoorkoming. Afval voorkom je door alleen dingen te kopen die je echt nodig hebt, op het moment dat de oude versleten of opgebruikt zijn. Je kan ook nagaan of je zaken met anderen kan delen. Je kan ook afvalarme producten kopen.
- Voorwerpen hergebruiken staat een trede lager.
- De volgende trede op de ladder is sorteren en recycleren van materialen. Als je materialen per soort inzamelt en verwerkt kan je ze opnieuw gebruiken en er nieuwe producten van maken.
Een fitte school
Kinderen die voldoende bewegen blijken gemakkelijker goede studieresultaten neer te zetten dan kinderen die weinig bewegen.
Daarom is het nodig een beweeg- en sportprogramma voor onze school verder uit te bouwen dat zich richt tot alle kinderen en voorziet:
- De uitbouw van een bewegingsrijke omgeving in de klas en op school.
- De organisatie van bewegingsmomenten tijdens en tussen de lessen.
- Het stimuleren en aanbieden van spel- en sportactiviteiten tijdens de speeltijden en de middagpauze.
- Naschoolse sportactiviteiten (op woensdagnamiddag, zaterdag, …) opzetten.
- Waarom te voet of met de fiets naar school?
De gezonde brooddoos
In een gezonde brooddoos vinden we lekker eten dat energie geeft voor lichaam en geest en een deel van de noodzakelijke vezels, vitaminen, mineralen en andere bouwstenen aanlevert voor kinderen in de groei.
Het gaat vooral om een gezond evenwicht en voldoende variatie.
Een evenwichtig lunchpakket bestaat uit:
- Brood: bij voorkeur bruin of volkoren.
- Beleg: wat margarine of minarine; confituur, honing, magere kaas, mager vlees. Choco of chocolade horen niet dagelijks op een boterham.
- Vers fruit: appel, peer, banaan kan ook als beleg.
- Groenten: wat kan er zoal in de brooddoos: tomaat, wortel, radijsjes,…
Hygiëne
Hygiëne is van het allerhoogste belang voor een aangename samenleving.
We onderscheiden persoonlijke hygiëne, handhygiëne en omgevingshygiëne.
Met persoonlijke hygiëne bedoelen we dat de leerlingen aangespoord worden om goed verzorg naar school te komen. Bij de jongere kinderen is dit uiteraard de verantwoordelijkheid van de ouders. Er worden ook lessen voorzien in persoonlijke hygiëne. Handen wassen na het toiletbezoek is verplicht en daar zijn de nodige voorzieningen voor. Wekelijks worden de klassen gepoetst en in tussentijd is de leerkracht verantwoordelijk voor de hygiëne in de klas. Een regelmatige en goede verluchting zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit.
Het belang van tussendoortjes in de voeding
Tussendoortjes leveren een belangrijke bijdrage aan de voedingsstoffeninname. Tussendoortjes die we aanraden zijn onder andere halfvolle melkproducten, calciumverrijkte sojaproducten,versfruit en een belegde boterham. Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen hebben nood aan tussendoortjes om de energiebehoefte over de dag te spreiden. Maar ook volwassenen en zeker ouderen hebben baat bij een tussendoortje. Bijvoorbeeld een stuk vers fruit in de voor- of namiddag.
Hoe een evenwichtig tussendoortje kiezen?
- Bekijk tussendoortjes in de totale dagvoeding.
- Eet maximaal 2 tussendoortjes per dag om tandcariërs te voorkomen.
- Kies uit de voedingsgroepen: fruit, melkproducten of graanproducten met beleg.
De school voorziet zelf een aanbod van “gezonde” dranken.
- De leerlingen kunnen tijdens de drukke schooldag een bron van “gezonde” energie gebruiken.
- De school vraagt ouders geen ongezonde dranken en tussendoortjes mee te geven.
- De school voorziet dranken in glazen verpakking om het milieu te beschermen.
Fruitproject/schoolfruit - Oog voor lekkers.
- Elk jaar nemen we deel aan het schoolfruitproject 'Oog voor Lekkers'. Gedurende 2 periodes van 10 weken krijgen de leerlingen op dinsdag een lekker stuk fruit als tussendoortje.
Schoolmaaltijden
Een warme maaltijd moet 30 à 35 % leveren van de dagelijkse energie. Een warme maaltijd bestaat bij ons meestal uit aardappelen, vlees en groenten. Het is belangrijk om steeds voldoende groenten, aardappelen of vervangproducten (zoals rijst en deegwaren) te eten en een matige portie vlees, vis of vervangproducten. Er is één visdag per week voorzien. Permanente beschikbaarheid van gratis (leiding)water.
Broodmaaltijden
Uit studies blijkt dat kinderen die geen ontbijt nemen meer last hebben van concentratie-stoornissen tijdens de lessen en minder goed presteren op school.
Het ontbijt sla je best nooit over. Een ‘gezond’ ontbijt is rijk aan meervoudige koolhydraten en arm aan vet.
Een ontbijt kan bestaan uit graanproducten (bij voorkeur volkoren granen), melk of alternatieven zoals yoghurt, vers fruit of fruitsap. De verschillende voedingsgroepen in een ontbijt:
- Volkoren graanproducten (brood, ontbijtgranen Dkies voor de ongesuikerde volkoren vormen) zijn een bron van meervoudige koolhydraten, plantaardige eiwitten, ijzer, voe-dingsvezels en vitaminen B (vnl. foliumzuur).
- Besmeer het brood matig met een zachte margarine of minarine.
- Melk en melkproducten zoals yoghurt of calciumverrijkte sojaproducten zijn een goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen (meer specifiek calcium). Dit is belangrijk in functie van de botgroei en het in stand houden van het skelet.
Fruit: kies bij voorkeur vers fruit of fruitsap.
Waarom een gezondheidsbeleidsplan?