VLS Esplanade

Scholengroep Sint-Maarten

In de geest van Sint-Maarten

Digikrantje

Mopjes

Eieren leggen
Jantje moet op school rekenen. De meester vraagt: "Jantje, als ik vier eieren leg en jij legt er drie, hoeveel eieren zijn dat samen?" Daarop antwoordt Jantje: "Nog steeds vier, want ik kan helemaal geen eieren leggen."

Alle sommen goed
"Peter, je hebt vandaag voor het eerst sinds maanden alle rekensommen goed. Hoe komt dat?" "Mijn vader had deze keer geen tijd om me te helpen, meester!"

Snoep voor de juf
Jantje geeft aan de juf elke dag een snoepje. Op een dag geeft hij geen snoepje. Zegt de juf: "Waar is mijn snoepje?" Zegt Jantje: "Mijn konijn is dood gegaan."

Eerlijk duurt het langst
"Kan iemand mij een voorbeeld geven van de uitdrukking: eerlijk duurt het langst?", vraagt de meester. "Ik meester!", antwoordt Wil. "Als ik bij een toets afkijk, ben ik zo klaar, maar als ik alles zelf invul, ben ik urenlang bezig!"

Het langste woord
"Ik vraag me af wie van jullie het langste woord kan vinden", vraagt de juf aan haar klas. "Tentoonstelling!", roept een jongen. "Tentententoonstelling!", roept een meisje. "Elastiek!", roept iemand achter in de klas. "Dat is niet lang genoeg", zegt de juf. "Wel als je het uitrekt, juf."

Leren lezen en schrijven
Lisa ging voor het eerst naar de eerste klas van de lagere school. Daar leer je lezen en schrijven. Het echte werk dus. Na de eerste dag op school komt papa ook thuis van het werk en vraagt aan Lisa wat ze al geleerd heeft. "Nou," zegt Lisa, "ik heb al leren schrijven". "En wat heb je dan geschreven?", vraagt papa. "Dat weet ik nog niet, want ik leer morgen pas lezen".

Nog steeds niet goed geteld
Petra, die nog steeds niet kan tellen, heeft strafwerk gekregen. Ze moet 100 keer schrijven: "ik kan niet tellen". Als ze de volgende dag op school komt, kijkt de juf het na. Ze zegt boos: "Petra, je hebt het maar 80 keer opgeschreven." Zegt Petra: "Ja maar juf, ik kan toch niet tellen?"

Opa's neus en voeten
De meester geeft les over het menselijk lichaam. Hij vertelt: "De neus ruikt en de voeten lopen." Zegt Jantje: "Bij mijn opa is het net andersom: zijn neus loopt en zijn voeten ruiken!"

Snippers uit het raam
De schooldirecteur stapt een lawaaierige klas in. Hij wil die herrieschoppers nu echt een keer straffen. "Geert, wat heb jij gedaan?", vraagt hij. "Ik heb de prullenbak omgekieperd, meneer", zegt Geert. "Mooi is dat, 100 strafregels. En jij Wim, wat heb jij gedaan?", vraagt hij. "Ik heb een duimspijker op de stoel van de meester gelegd, meneer", zegt Wim. "Ben jij nou helemaal? 200 strafregels! En Peter, wat heb jij gedaan?" "Ik heb snippers uit het raam gegooid, meneer", zegt Peter. "Oh, dat valt mee. Voor jou geen strafregels vandaag." Op dat moment komt er een jongen de klas in. Hij zit onder de blauwe plekken en schrammen. "En hoe heet jij nou weer?", vraagt de directeur. "Swen Snippers, meneer."

Springstof
Vader vraagt aan zijn zoon: "Wat heb je vandaag geleerd van de meester?" Jantje vertelt trots: "Hoe je met springstof gebouwen kunt opblazen!" Vader is onder de indruk, en vraagt: "Wat zal je morgen dan gaan leren op school?" Jantje zegt: "School? Welke school?"

Toekan
Jantje zit in de klas, waar ze het over een toekan hebben. De meester vraagt aan de kinderen of zij een zin kunnen maken met het woord toekan er in. Jantje steekt zijn vinger op en zegt: "Mijn vader kan zoveel friet eten dat zelfs zijn broek niet meer toekan!"

Twee vragen
Meester: "Ik zal twee vragen stellen. Wie het antwoord op de eerste vraag weet, mag de tweede vraag overslaan. Daar gaan we: hoeveel haren heeft een koe?" Het wordt doodstil in de klas. Dan steekt Jantje zijn vinger op en zegt: "Vierhonderdzesennegentigduizendachthonderdvijftien." "Hoe weet jij dat zo precies?", vraagt de meester verbaasd. "Jaaaa...," zegt Jantje, "dat is de tweede vraag, en die mag ik overslaan."

Van slecht rapport tot grijze haren
De meester zegt tegen Jantje nadat hij hem een slecht rapport heeft gegeven: "Een ding is zeker: dit rapport gaat jouw vader grijze haren bezorgen. " Zegt jantje: "Daar zal hij blij mee zijn, want hij is zo kaal als een knikker!"

Verleden en tegenwoordige tijd
De juffrouw van Jantje geeft uitleg over verleden tijd en tegenwoordige tijd. "Als ik zeg dat ik mooi was, dan is het verleden tijd. Jantje, wat is het dan als ik zeg dat ik mooi ben?" Jantje: "Een leugen, juf!"

Waar ligt Turkije?
De meester vraagt aan Jantje: "Waar ligt Turkije?" Jantje weet het niet, dus de meester zegt hem dat hij het thuis moet vragen en de volgende dag in de klas het antwoord mag geven. Thuis gekomen vraagt Jantje aan zijn vader waar Turkije ligt. "Heel precies weet ik het niet," begint vader, "maar echt ver kan het nooit zijn, want bij ons op de zaak werkt een Turk en die komt elke dag op de fiets."

Wie ontdekte Amerika?
Meester vraagt aan de klas: "Wie weet waar Amerika ligt?" Rosa staat op en wijst het meteen goed aan op de wereldkaart. Meester heeft nog een vraag: "Wie heeft Amerika ontdekt volgens jullie?" Jantje is er nu snel bij: "Ik weet het meester: Rosa natuurlijk!"