VLS Esplanade

Scholengroep Sint-Maarten

In de geest van Sint-Maarten

Sport3daagse 4e leerjaar

De leerkrachten laten weten dat de busreis zeer vlot verlopen is. Om 10.52 uur kregen we het bericht dat ze veilig aangekomen zijn op hun bestemming. Leerlingen en leerkrachten gaan het domein verkennen en de kamers inrichten. Het wordt een super sport3daagse!

Nog op het programma van de eerste dag: een lange wandeling naar Hengelhoef en ontspannen in het zwembad, een 4-uurtje aan de kant van de weg, vrij sport en volleybal met de leerkrachten,... een goedgevuld programma dus.

Op dag 2 staat o.a. sport&spel op het programma, in een doorschuifsysteem: ringstick, basketbal, netbal, dans en crossfit. Nadien spelen ze het 'Spel der Heren' en 's avonds wordt afgesloten met een heuse quiz.

De foto's vindt u onder de rubriek Media - Fotogalerijen

De brief met de laatste afspraken kunt u lezen via deze link.

Cultuurklassen dag 3

Hallo!

Opnieuw een kleine update van onze activiteiten hier op de Lork. De weergoden waren ons vandaag erg goed gezind. Het zesde leerjaar profiteerde daarvan en ging met kompas op zoek naar de juiste route rond de Kemmelberg. Het vijfde leerjaar wisselde spelen onder de stralende zon af met een ondergronds bezoek aan de militaire bunker. In de namiddag wisselden we de rollen om.

Hier gaat alles dus nog steeds fantastisch. We genieten met volle teugen van ons verblijf en maken ons klaar voor het grote dansfeest vanavond. Slooooooooow time!

Tot morgen!

Cultuurklassen dag 2 - Voormiddag

Ondanks het iets mindere weer was het een fantastische voormiddag. Het vijfde leerjaar bezocht het Passchendaele museum en kwam er veel te weten over de Eerste Wereldoorlog: wapens, kledij, geschiedenis, en een heuse een wandeling door de loopgraven. Ze reden daarna door naar Tyne Cot, een indrukwekkende begraafplaats voor gesneuvelden.

Het zesde leerjaar ging deze voormiddag op natuurwandeling met een echte heks en leerden over de planten en hun eigenschappen. Daarna gingen ze op pokémonjacht op het domein. 

Nu gaan we genieten van een lekkere maaltijd (foto volgt) en daarna vertrekken we met z'n allen naar Ieper waar we worden opgeleid tot lakei of dienstmeid en de Last Post gaan bijwonen.

Tot schrijfs!

Cultuurklassen dag 1: update

Dag lieve mama's en papa's

We hebben vandaag al met volle teugen genoten. In dit zwoele zomerweertje maakte het vijfde leerjaar deze middag een natuurwandeling en ging het zesde op fotozoektocht. Na een zeer lekkere maaltijd profiteerden we verder van het goede weer met enkele buitenactiviteiten.

Alles is hier dus tiptop in orde!

Tot morgen, dan verkennen we Ieper en zijn oorlogsverleden.

Kusjes en groetjes!

Cultuurklassen dag 1

Vertrokken onder een stralende zon richting Kemmel, waar ons deze week een druk en goedgevuld programma wacht...

10.50 uur: Na een vlotte tocht zijn we aangekomen aan 'De Lork' in Kemmel. Stralende zon, warm weer, schitterend decor,... we hebben er zin in! Deze voormiddag verkennen we de omgeving van het centrum en worden we gebrieft door de verantwoordelijke van De Lork. Straks wacht ons een lekkere maaltijd.

Op het programma deze namiddag: een fotozoektocht in Kemmel voor het 6e leerjaar en een kruidenwandeling o.l.v. een echte heks voor het 5e leerjaar.

Dikketruiendag #frisgroen

De jaarlijkse Dikketruiendag van het Departement Omgeving is ondertussen een bekende symbolische actie. We doen een trui aan, zetten de verwarming een graadje lager en tonen dat we ons inzetten voor het klimaat.  Voor een gezond klimaat moeten we natuurlijk nog veel meer doen. Dit jaar is het thema ‘van grijs naar frisgroen’: we vergroenen  de schoolomgeving om de klimaateffecten op  grijze en verharde oppervlaktes tegen te gaan. Heel wat leerlingen gingen in op de vraag om #frisgroen naar school te komen!

Tableau vivant in 5B

De video bekijk je hier .

Drama-oefening ‘Inside out’ 5A

Gebaseerd op de film Inside Out, waarin we zien hoe onze gevoelens vanuit onze hersenen worden aangestuurd, maakten we met het vijfde leerjaar een drama-oefening rond het uitbeelden van gevoelens. De filmpjes van 5A hebben we samen geplakt en wat bewerkt via een online programma. Het online-bekijken van het resultaat doe je hier.

Drama-oefening ‘Inside out’ 5C

Gebaseerd op de film Inside Out, waarin we zien hoe onze gevoelens vanuit onze hersenen worden aangestuurd, maakten we met het vijfde leerjaar een drama-oefening rond het uitbeelden van gevoelens. De filmpjes van 5C hebben we samen geplakt en wat bewerkt via een online programma. Het online-bekijken van het resultaat doe je hier.

Naar de Technodag op VTI

Op dinsdag 9 januari gingen de leerlingen van 6A op stap naar het VTI.
We werden er heel vriendelijk onthaald en leerden de school kennen via een toffe presentatie.
De leerlingen speelden een quiz en popelden om de afdeling 'hout' te leren kennen en zelf aan de slag te gaan.
Het resultaat was top! Een zelfgemaakte balpenhouder! Het was heel boeiend!

Meer foto's vind je hier.

Kerstmarkt 15/12 - Allen welkom!

Actie Koekenbak

Koekjesverkoop voor het goede doel in onze pop-up winkel in de warme refter.

Openingsuren:

maandag 11/12: 12.20 uur - 12.55 uur / 15.30 uur - 15.45 uu

dinsdag 12/12: 8.00 uur - 8.30 uur / 12.20 uur - 12.55 uur / 15.30 uur - 15.45 uur

woensdag 13/12: 8.00 uur - 8.30 uur / 12.05 uur - 12.20 uur

Technopolis 5e leerjaar

Op vrijdag 10 november trok het 5e leerjaar naar Technopolis. Via meer dan 350 interactieve opstellingen ontdekten onze leerlingen de wetenschap die schuilgaat achter tal van zaken uit het dagelijks leven. Zélf experimenteren was dus de boodschap! Ze deden er tal van leuke interactieve experimenten, zagen spectaculaire demo’s en keken naar verrassende wetenschapsshows of een automatisch theater over het menselijk lichaam.

Naar de bib: Ontmasker de pestkop!

De afgelopen weken gingen onze zesdeklassers naar de bibliotheek in Aalst. 
Ze werden er heel vriendelijk onthaald en verbleven een hele voormiddag in een prachtig lokaal
op de bovenste verdieping met zicht op de stad Aalst.
Ze werden in groepjes verdeeld en kregen elk een tablet om het spel te spelen. 
Ze leerden over online veilig surfen en cyberpesten. Aan de hand van een spel moesten ze de cyberpestkop
en het slachtoffer ontmaskeren. Het was een zeer boeiende, leerrijke voormiddag! 
 

Soep maken doe je zo…

Kijk, ik heb wat bij,
prei en selderij.
Snijd de ui in ringen,
gaan we wenen of gaan we zingen?
Ruik je de look?
Ik ook!
En van witte selder ...
Wordt ons soepje helder.
Héél veel stukjes pompoen,
likkebaarden gaan we doen!
Worteltje, knibbel, knabbel ... snoepje
duik maar lekker in mijn soepje!
Tomaatjes, rond en groot,
maken ons soepje rood.
Met een broodje erbij,
smullen we gezond en blij!

De koks van het tweede leerjaar

Dag van de jeugdbeweging.

Op 20 oktober 2017 was het Dag van de Jeugdbeweging. De feestdag voor tal van kinderen en jongeren die zich elke week opnieuw met heel veel plezier in hun jeugdbewegingskledij hijsen. Op die dag tonen ze met trots hun engagement en zetten ze het jeugdbewegingsleven extra in de verf. We verwachtten alle kinderen die lid zijn van een jeugdbeweging die dag in uniform op school! De foto's vind je hier.

De zon in spectaculaire kleuren.

We keken vol bewondering naar onze zon. Door de rook van de bosbranden in Portugal en door Saharastof dat deze kant uitwaait, kreeg onze zon zo'n mooie kleur. De kinderen van het vierde leerjaar waren enthousiast!

Meer foto's vind je hier.

Interscholenwedstrijd veldlopen

Op donderdag 28 september organiseerde de stad Aalst een interscholenwedstrijd veldlopen voor de leerlingen van de tweede en derde graad in het stadspark van Aalst.

Startviering - “Daar zit muziek in!”

"Daar zit muziek in!" is de titel van de eerste viering dit schooljaar. De leerlingen van het derde leerjaar hebben - samen met hun juffen - deze startviering voorbereid. Het werd een melodieuze viering in de Sint-Jozefkerk.

Enkele sfeerbeelden van deze prachtig verzorgde viering vind je onder de rubriek 'Media'

Klassemuziek! ‘Vibrafoon&co’

Klassemuziek! brengt al meer dan 30 jaar een even eenvoudig als uniek concept naar de basisscholen in Vlaanderen: topmuzikanten laten de leerlingen tijdens de 6 leerjaren van de basisschool met 18 verschillende instrumenten kennismaken. Dat doen ze door elk trimester één instrument door Vlaanderen te laten toeren met voorstellingen voor alle leerjaren.
Elke voorstelling is een mini-concert van één lesuur waarbij de leerlingen één instrument (beter) leren kennen. Ze beperken zich niet tot het klassieke orkest: ook de saxofoon, de gitaar, de stem, de doedelzak en de blokfluit komen aan bod. En het is ook geen echt concert waarbij de leerlingen heel de tijd stil moeten zitten luisteren: ze worden uitgenodigd om deel te nemen aan de voorstelling door te zingen, te klappen, op het instrument te spelen etc. Vandaag was het thema 'Vibrafoon & co'. De beelden spreken voor zich...
 

Toon je sportclub @ school.

Op woensdag 13 september 2017 heeft de 6de editie plaats van de actie 'Toon je sportclub @ school'. Sport Vlaanderen, SVS, ISB en VSF roepen opnieuw alle leerlingen op om in de outfit van hun sport(club) naar school te komen. Op deze manier kunnen de kinderen hun sport eens tonen en misschien andere kinderen stimuleren om ook buiten de schooluren aan sport te doen. #sportersbelevenmeer

Het Bloklied 5C

Deze video werd opgenomen tijdens de vermoeiende dagen van de eindtoetsen in klas 5C...

Het originele clipje bekijk je hier !

SMI danst

Het filmpje van het afscheid van het zesde leerjaar kan je bekijken via de volgende link: http://www.vimeo.com/13699836

Activiteiten SMI Esplanade

25/06/2018

De leerkrachten laten weten dat de busreis zeer vlot verlopen is. Om 10.52 uur kregen we het bericht dat ze veilig aangekomen zijn op hun bestemming. Leerlingen en leerkrachten gaan het domein verkennen en de kamers inrichten. Het wordt een super sport3daagse! Nog op het programma van de eerste dag: een lange wandeling naar Hengelhoef en ontspannen in het zwembad, een 4-uurtje…

24/05/2018

Hallo! Opnieuw een kleine update van onze activiteiten hier op de Lork. De weergoden waren ons vandaag erg goed gezind. Het zesde leerjaar profiteerde daarvan en ging met kompas op zoek naar de juiste route rond de Kemmelberg. Het vijfde leerjaar wisselde spelen onder de stralende zon af met een ondergronds bezoek aan de militaire bunker. In de namiddag…

23/05/2018

Ondanks het iets mindere weer was het een fantastische voormiddag. Het vijfde leerjaar bezocht het Passchendaele museum en kwam er veel te weten over de Eerste Wereldoorlog: wapens, kledij, geschiedenis, en een heuse een wandeling door de loopgraven. Ze reden daarna door naar Tyne Cot, een indrukwekkende begraafplaats voor gesneuvelden. Het zesde leerjaar ging deze voormiddag…